A Bombios X játék részletes szabályai

• Ha a piros szavakra kattintasz, képen vagy videón is megnézheted, hogy mire utalnak.
• A pálya felépítésének megértésében segítenek az alábbi képek és animáció is, illetve a látvány/videók menüre kattintva további animációk érhetők el.

1. A támadójátékosok felsorakoznak a pálya elején, a támadókapunál. A soron következő támadó behelyezi jeladóval ellátott karját a támadókapu nyílásába, így jelentkezik be (regisztrál) a dobáshoz (videón). A bejelentkezésről hang és fényvisszajelzést kap.

A védőjátékosok a pálya hátulján állnak sorba, a védőkapu mögött, mely alaphelyzetben zárva van.

A dobáshoz regisztrált támadójátékos kap három dobóeszközt, és ezekkel három borulóbástyát dobhat le. Az első borulóbástya kb. 3 méterre, a második kb. 6 méterre, a harmadik kb. 9 méterre van a játékostól (videón)

2. Ha három dobásból legalább egy (legfeljebb három) borulóbástyát leborít, átfuthat a támadókapun, és befuthat az első dokkolóbástyába.

Amikor a támadó átfut a támadókapun, zöld jelzést kap a védőkapu is, és a védőjátékos is futhat felállítani a ledőlt borulóbástyákat. Minél hamarabb felállítja és helyre teszi a borulóbástyákat, annál hamarabb véget vet a támadók futóidejének (videón).

3. Amint a kis borulóbástyák állnak, kiesik minden pályán lévő támadójátékos, aki nincs becsatlakozva valamelyik bástya dokkolójában. Úgy tud becsatlakozni, hogy az öt férőhelyes dokkolóbástya egyik csatlakozónyílásába teszi a jeladóval ellátott kezét, és megfogja az erre a célra kialakított rudat (videón és videón).

Minden csatlakozónyílás fölött három lámpa van: piros, sárga, zöld. Ha a támadó túl későn csatlakozott (mert a védő már felállította a ledobott borulóbástyákat), piros jelzést kap. Ha időben csatlakozott, zöld vagy sárga jelzést kaphat. Zöld jelzésnél futhat tovább, sárgánál várakoznia kell, míg egy újabb támadójátékos újra ledobja a kis borulóbástyákat.

4. Minden kiesés nélkül körbefutó támadójátékos 1 pontot szerez a csapatának. A kiesés 1 pont levonását jelenti, de újra lehet próbálkozni, beállva a támadósor végére. A körbefutó támadójátékos annyi további pontot szerezhet, ahány bástyán becsatlakozás nélkül átfut.

5. Nehezítési lehetőségek: Ha a védőjátékos egyetlen támadót sem tud kiejteni, a „fogdába”  kell állnia, és csak a következő védő szabadíthatja ki, azzal, hogy előbb odaszalad hozzá, pacsiznak, és úgy fut tovább felállítani a borulóbástyákat. Ha viszont egy védő több támadójátékost is kiejt, kijelölhet ugyanannyi védőt, és egy körre sorfalat alkothatnak a dokkolóbástyák között futó támadójátékosok útjába (videón) illetve egy védőt fogdába küldhet, de azzal a céllal, hogy a következő körben az előbb említett pacsizás után ketten futhassanak felállítani a borulóbástyákat.

6. Félidőkor a csapatok térfelet cserélnek. A több pontot szerző csapat győz.

Mi a játék korhatára?

Nincsen felső korhatár, játékainkat 6–99+ éves korig bárki játszhatja. Játékaink nem csak gyerekek számára készültek: a karegységek és a dokkolók állíthatók, így a felnőttek testméretéhez is pontosan illeszkednek.

Kell-e valamilyen felszerelés a játékhoz?

A támadók számára szükséges jeladó karegységet mi biztosítjuk. Biztonsági felszerelés füves pályán nem szükséges. Köves felületen javasolt a térd és könyökvédő, esetleg biciklis fejvédő használata (ezt mi nem biztosítjuk).

Hol lehet felállítani a játékot?

Bármilyen 15×20 méteres BENTI (sportcsarnok, tornaterem, kultúrház, rendezvénysátor stb.) vagy KINTI (nem meredek, füves) területen, ahol nincsenek nagyobb tereptárgyak, amik a futást megakadályoznák. Néhány kisebb bokor, fa, oszlop nem okoz gondot, ha nincsenek a futók útjában (a futók útvonalait lásd a játékot bemutató filmekben).

Ki szállítja, és ki üzemelteti a játékot?

A játék szállítását, össze- és szétszerelését, illetve üzemeltetését minden esetben a BOMBIOS munkatársai végzik.

Kell-e áram a játékhoz?

• Igen, kell. • A játék fogyasztása nem haladja meg 2 notebook fogyasztását (150-200 Watt). • A játékhangokat lejátszó kihangosító-rendszer fogyasztása hangerőtől függően 50-300 watt lehet. • Ha nem áll rendelkezésre áram az adott területen, mi tudjuk biztosítani generátorról.


A szabályok képekben