wr_csapat

Mit fejleszt a BOMBIOS? – Csapatszellem, másokkal való együttműködés

Egységben az erő – mennyire igaz. Még akkor is, ha nem nagy tömegről van szó. Nem mindig a mennyiség a fontos, egy kis csoport is tud erős és hatékony lenni, ha valóban egységesek, ha mind ugyanazt akarják, mind elkötelezettek egy bizonyos cél iránt, és mindenki a lehető legjobb önmagát adja. Így érezheti egyenként mindenki magáénak azt a nagy és elsöprő sikert, amit egyedül nem tudott volna elérni senki, de egy jól összeszokott és összedolgozó csapat igenis képes rá. Így értékelheti magát mindenki sokkal többre, persze jó értelemben, nem beképzeltségből, hanem önmaga egészséges elfogadásával, közben szem előtt tartva, hogy a sikerhez mennyire fontos volt a többiek munkája is.

Úgy lettünk teremtve is, hogy az embernek ne legyen jó egyedül. Ha szeretünk is néha csendben és nyugodtan lenni, pár óráig senkit sem látni és senkihez sem szólni, azért mégis jó, amikor valaki felhív, vagy eljön hozzánk, mert érdekli, hogy vagyunk, hogy alakulnak a dolgaink. Persze nem mindig könnyű másokkal együttműködni, minden ember más és más. Sok mindenben hasonlíthatunk valakire, és vannak, akikkel nagyon szeretünk együtt lenni. Hosszú távon azonban, amikor ráadásul feszültségek, váratlan, megoldatlan helyzetek jönnek, ingerültek leszünk, és előkerülnek a rejtett rossz tulajdonságaink, ilyenkor már nem is olyan jó élmény a másik közelsége. Talán ezért szigetelődnek el sokan a többi embertől, mert így nem kell elszenvedni mások ingerültségét, nem kívánatos reakcióit, nem kell másra odafigyelni, épp elég, ha magamra oda kell. Könnyebb bezárkózni, és egyedül megbirkózni a kudarcaimmal, és egyedül kiélvezni az örömömet is. Csakhogy ez egy idő után üressé tesz, és saját magunkat fosztjuk meg attól, ami a legnagyobb ajándék lenne: a közösségtől.

Egy csapat munkájában olyan örömök, sikerek vannak, melyek megsokszorozódnak, és hatványozottan élhetjük át őket, mivel mind hozzájárultunk az eléréséhez. Ugyanúgy vannak veszteségek is, melyeknek tompul az élük, mivel mind osztozunk rajtuk.

A Bombios okoscsapatjátékok sem véletlenül épülnek a csapatszellemre és a másokkal való együttműködésre. Mindenki többnek érezheti magát, ha helye, feladata van egy közösségben, és ez itt nem csak egy kellék, egy lehetőség, hanem egyenesen elengedhetetlen, mivel csapatjátékról van szó. Semmit sem érek vele, ha három bástyát leborítottam, és majdnem célt érek. Kell egy másik ember is, aki újra borít, és pontot szerezhetek. Egy játékban újra és újra próbálkozva, könnyedén tanulhatjuk meg, hogy mit jelent együtt erősnek és hatékonynak lenni. A közös sikerélmények mélyítik az emberi kapcsolatokat, és ugyanígy van ez a tévedésekkel, és a kudarcokkal is. Talán még inkább együtt tudok érezni azzal, akinek épp nem úgy sikerültek a dolgai, ahogy várta, és egy baráti biztatástól, őszinte együttérzéstől mindenki újult erővel tud nekivágni az újabb kihívásnak.