wr_dontes

Mit fejleszt a BOMBIOS? – Döntéshozatali képesség

Dönts okosan! Hasznos tanács. Csak sokszor olyan nehéz megítélni, hogy mi is lenne az okos, a bölcs, az eredményt hozó döntés. Nehéz objektívan eldönteni, hogy melyik döntésünknek milyen következményei lesznek, vajon mi lett volna, ha másképp döntök, ugyanide jutottam volna, vagy más lehetőségek állnának most előttem: kedvezőbbek vagy talán még kilátástalanabbak.

Mindennapi életünkben sok döntést kell meghoznunk, és sokszor tudatában sem vagyunk ezeknek. Döntés az is, hogy reggel lecsapom az ébresztőt, hogy csak még egy percig tovább aludjak, és aztán órákkal később ébredek, mindenhonnan elkésve és felborítva a saját napomat, és másokét is… Döntenünk kell, hogy hogyan öltözzünk fel, meleg lesz-e vagy hideg, mi lesz az ebéd, és ahhoz mit és hol vásároljunk. Vannak persze nagyobb horderejű döntések, hogy milyen autót vegyünk, milyen munkát vállaljunk el, hogyan éljünk egészségesebben, mit tanítsunk meg a saját példánkkal a gyerekeinknek, és még számtalan eldöntendő kérdés, ami behálózza az életünket.

Ha ezekre előre felkészülünk, és valóban a miénk lesz a döntés ezekben a kérdésekben, akkor nyert ügyünk van. Ha csak átdübörögnek rajtunk, és nem a saját döntéseink szerint élünk meg dolgokat, akkor minden csak úgy sikerül, ahogy éppen sikerül, és kudarcélményeink lesznek. Siránkozunk, hogy mindig rosszul döntünk, de az is lehet, hogy valójában nem is döntöttünk, mert nem hagytunk rá magunknak lehetőséget.

Így hát mindenképp a saját kezünkben kell tartanunk a saját életünkkel kapcsolatos döntéseket, hogy aztán felelősséggel vállalhassuk azok következményeit. Ezt pedig kisgyerekkorban, vagy fiatalon jó elkezdeni, mert így válik tartósan szokásunkká, és nem igényel felnőtt vagy idős korban évekig tartó keserves tanulást.

Játékunk ebben is lehetőséget nyújt a fejlődésre. Egy-egy játék végén senki sem lesz szegényebb, vagy nem kap életre szóló sérüléseket a döntései miatt. Éppen ezért ez egy jó alkalom arra, hogy percek alatt rengeteg döntést meghozzunk, és nagyon hamar kiderüljön, mennyire jól ítéltük meg az adott helyzetet: fussak, vagy ne fussak, kihagyjak egy dokkolót vagy ne, érdemes kockáztatni, vagy inkább maradjak a biztosnál, és még számtalan helyzet, amiben felmérhetjük döntéshozatali képességünket. Ha egy helyben maradok, az is egy döntés, ha nem vállalok be semmilyen rázós helyzetet, az is az én döntésem volt, és lehet, hogy jól tettem, mert biztos, megfontolt léptekkel pontot szereztem. Ám az is előfordulhat, hogy ha bátrabb lettem volna, pont én értem volna be utolsó dobóként, és nem kellett volna idő előtt véget érnie a játéknak, vagy másnak önként kiesnie miattam, hogy dobhasson.

Milyen hatásai vannak a döntéseimnek a másik emberre, a társamra, vagy épp az ellenkező oldalon játszókra? Ezek csak a játékra vonatkozó, nem súlyos következményű döntések, de itt mégis élőben és élesben, ám játékosan lehet gyakorolni ezeket a helyzeteket, és olyan dolgokra jöhetünk rá magunkkal kapcsolatban is, amiket nem is gondoltunk.