wr_terv

Mit fejleszt a BOMBIOS? – Tervezés, stratégiai gondolkodás

A hétköznapi életben kevés ember foglalkozik tervezéssel. Nem az építészmérnökök vagy műszaki szakemberek munkájára gondolok, hanem a mindennapjaink megtervezésére. Nagyjából megtervezzük ugyan fejben egy-egy napunkat, hetünket, de komolyabb átgondolásra, tudatos stratégiára általában sem időnk, sem energiánk nem jut.

Sodródunk a hétköznapok számtalan teendőjének árjában, és mire odajutnánk, hogy egy korábbi tervünk megvalósulását kiértékeljük vagy esetleg jobban áttervezzük, már rohanni kell tovább. Nincs időnk begyakorolni a tudatos tervezést, sem a tervek megvalósításának módját. Ha egy-két hasznos szokást sikerül rögzítenünk az életünkben – például mindig bevásárlólistával megyünk vásárolni –, már örülhetünk.

Sokat számít az is, hogy milyen mintát hoz az ember a családjából, hogy gyermekkorában találkozik-e a tudatos életvezetés pozitív példáival. Az sem mindegy a későbbiek szempontjából, hogy megtanulja-e egy fiatal a pénzeszközeinek a kezelését, az anyagi javainak tervezett felhasználását, vagy gyorsan és átgondolatlanul elkölti mindig azt, amije éppen van.

Legtöbbször nem is elég, ha egyedül tervezünk. Terveinket össze kell hangolnunk más emberek terveivel a családban, baráti körben, munkahelyen. Egy cég esetében pedig elengedhetetlen a csapatmunka, egy közösség tervszerű működése.

A Bombios játékok segítenek élesben, de mégis játékos formában gyakorolni a tervezést. Ahhoz, hogy egy bizonyos szinten túl jól teljesíthessen egy csapat, már nem elég, ha minden tagja gyorsan fut, jól céloz, és nagyon figyel a jelzésekre. Egymásra is figyelniük kell, és előre meg kell egyezniük bizonyos stratégiai szabályokban, sőt, olykor játék közben is változtatniuk kell a taktikán.

Nem mindegy például, hogyan helyezkednek a játékosok egy dokkoló öt beállójánál, ahogy az sem, hogy mikor váltanak az óvatosabb stílusról a kockáztatósabb, bevállalósabb módszerre. Amennyiben a választott játéktípus megengedi, fontos stratégiai elem a játékosok sorrendjének okos cserélgetése is, figyelembe véve az ellenfél játékosainak erőnlétét.

Amire az életben kevés lehetőség adódik, azt itt büntetlenül lehet gyakorolni: nagyon sokszor újra lehet kezdeni, és kipróbálni, melyik terv hogyan működik, melyik stratégia hoz nagyobb sikert.