wr_kitartas

Mit fejleszt a BOMBIOS? – Újrakezdés, kitartás

Bárcsak olyan kitartóak tudnánk lenni, mint a navigációs készülékünk! Néha már bosszantó nyugalommal százszor is újratervez, mindig van új ötlete, sosem mondja, hogy elegem van, ide ugyan nem megyek! 🙂 Persze ő csak egy gép, a hangja előre felvett, és a működése előre beprogramozott. Mi pedig emberek vagyunk, hús, vér, érzelmek, indulatok.

Alapvetően mindannyiunkban van kitartás, tettre készen, feladatokra éhesen születünk. A kisgyerek is addig próbálkozik, míg végül csak sikerül felállni, aztán lépegetni, aztán szaladni. Valamikor életünk során fogy ki kissé belőlünk az örökös újrakezdés és kitartás iránti tüzünk. Megfásulunk, annyi mindent csináltunk már, olyan sokszor nekiszaladtunk már, és mégsem sikerült, vagy ha igen, a küzdés során már az örömre is elfogyott az energiánk. Mintha természetesnek vennénk, hogy ennyi küszködés után még szép hogy sikerülnie kell, így kellett volna lennie már az elején is.

De sajnos a siker nem mindig adja magát könnyen. Igenis szükség van újabb és újabb nekiindulásra, és kitartásra. Ebben sokat segít, ha értékelni tudunk apró eredményeket is. Ezek mind kis sikerdarabok, és erőt adnak a kitartáshoz, mert mindig van valami, ami miatt tudjuk, hogy van értelme továbbmenni.

Játékaink bőven nyújtanak esélyt az újrakezdésre. Percek alatt újra sorra kerülhet valaki, és számtalan lehetősége van kijavítani az elkövetett hibáit, valamit másképp csinálni, kitapasztalni, hogy mi válik be, és mivel nem érdemes próbálkozni. Az újrakezdés egyfajta felszabadultság érzést ad. Szeretünk elkezdeni egy új évet is. Tervek születnek, fogadalmakat teszünk, átértékelünk, kitakarítunk a fejünkben, lelkünkben. Így lehet ez minden egyes nap is, minden nap egy új lap, új esély. Nem szabad elvesztenünk a hitünket az újrakezdés lehetőségében. Pontosan ezt élhetik át játékosaink is. Baráti és felszabadult légkörben, játszva lehet gyakorolni, mindig újba ugrani, de mégis valami kiszámíthatóba, és olyanba, aminek végül siker lesz az eredménye.

A kitartás a másik fontos eszköze a sikernek. Lehet, hogy sokszor újrakezdtünk már valamit, de talán pont most fogja majd meghozni a gyümölcsét. Ha pedig elmulasztjuk, akkor az eddigi összes újrakezdés kudarcba fulladt vállalkozás lesz.

Ma, amikor olyan sok inger ér mindenkit, még fontosabb végiggondolni, hogy mi az ami mellett ki kell tartanunk. Nem biztos, hogy minden mellett ki kell, de ha valamit a miénknek érzünk, a feladatunknak, a célunknak, akkor azt semmiképp se szabad elengednünk. A játékban is előfordul, hogy valaki sokszor kiesik, lehet, hogy egy bástyát sem talál el, de rengeteg lehetőség áll még előtte, és a kitartása végül eredményre vezet.